Eşti cu cineva, dar tot singur eşti… – Amador

Nu rataţi cel mai straniu film din oraş, de o frumuseţe hipnotică, a poveştii care curge lin fără pic de explicaţii şi a chipurilor atât de exotice pentru noi.

Port.hu image

Filmul spaniolului Fernando León de Aranoa are mare noroc cu protagonista peruană Magaly Solier. Chipul ei, cu gropiţe expresive, atât de simpatic când tace, serios în mare parte a filmului, cu părul strâns sau curgându-i pe spate, este filmat mereu de foarte de aproape, ca să îţi intre în cap şi în inimă. Şi fiecare cadru chiar face asta, căci actriţa ştie cum să rostească un text realist, cum să reacţioneze la suspansul poveştii, cum să surâdă cum şi când trebuie. Vorbind şi mişcându-se parcă în reluare.

Fără muzică în mare parte, sau doar când şi când melodii de la radio, plus un leitmotic muzical mic şi frumos al neobişnuitului cuplu, în interior, filmul acesta e plin de tăceri. Gesturi mici, banale, care, tocmai prin tăcere, devin şi mai profunde.

Un fapt banal de viaţă – o femeie tânără din altă ţară acceptă să fie menajeră pentru un bătrân invalid. Face

Port.hu image

mâncare, îi dă medicamentele la ora fixă, îl duce la baie, mai vorbeşte cu el. Şi zilele se scurg toate la fel, cu ea stând la măsuţa din bucătărie lângă micul radio, uitându-se pe reviste, mereu în aceeaşi poziţie. Şi el, în pat, privind sau ascultând televizorul care merge nonstop. Sau completându-şi puzzle-ul cu temă marină. Şi noi urmărim miraţi această rutină şi aşteptăm cuvintele puţine. Care, când vin, te emoţionează până la lacrimi prin maxima lor sinceritate.

Regizorul adaugă un pic de culoare locală, umor negru sau macabru, ritualuri şi chiar o doză de fantastic, aşa cum îi şade bine unui film iberic sau sud american. Twistul final te lasă, ca spectator, cu gura căscată.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: