“Fii mai presus de GAP!” – Crazy, Stupid, Love

Asta învaţă personajul masculin principal de la noul său companion. Cum trebuie să se îmbrace, să se tundă, să se încalţe, ca să arate proaspăt. Nu neapărat ca să se simtă el bine cu sine, cât să devină atrăgător pentru femeile din club. Care va să zică, hainele (şi) ca armă erotică.

Port.hu image

Cal află chiar de la soţia lui că e înşelat. Profund şocat (Steve Carell bun în comedie cum ştiam, dar, mai ales, în scenele dramatice şi lirice, foarte credibil, impresionant cu ochii plini de lacrimi reţinute, ataşant), merge în bar să uite. Chiar dacă e bizar şi te întrebi de ce un tânăr uber-cool, metrosexualul perfect ca Jacob pierde timp cu un ratat cum e Cal (pretextul ar fi că nu îl mai suportă în bar vorbind necontenit despre drama lui), asocierea e foarte plăcută de privit. “Nu ştiu dacă să te ajut sau să te eutanasiez” îi spune idolul femeilor. Cumva pe aceeaşi schemă din “Hitch”, cel tânăr şi uns cu toate alifiile îi arată celui care recunoaşte singur că “a devenit leneş şi anost” trucuri pentru câştigarea sex-appeal-ului. Scena cu cei doi la cumpărături, cu anticul portofel cu arici al lui Cal, cu gaguri reuşite.

Filmul acesta de la un tandem de regizori (mai rar întâlnit acest gen de asociere) îmbracă în comedie o poveste destul de dramatică. Deşirarea unui cuplu, o răsturnare de situaţie comică, dar amară, un joc al aparenţelor se înlănţuie în scene şi gaguri, unele chiar ca în comediile mute. Iubirea fără răspuns şi goana aceasta în cerc după dragoste e un balans reuşit de-a râsu-plâsu. Toată lumea din jurul eroului se îndrăgosteşte. Numai el, după ceva amuzante încercări, rămâne loial.

Soţia (Julianne Moore toată numai zâmbete şi pistrui) îl iubeşte pe paşnicul coleg de serviciu David (Kevin Bacon în cel mai cumsecade şi anost rol al său). Fiul ei şi al lui Cal e îndrăgostit lulea de tânăra bonă care vine la ei în casă. Sunt colegi de şcoală şi el e mai mic doar cu patru ani decât ea, dar acum diferenţele sunt uriaşe. Însă juna e numai ochi şi buze sexy după tatăl lui, căruia îi trimite poze cu ea goală. Fiica cea mare (Emma Stone naturală) a întâlnit un tip într-un bar şi a găsit aur. Se potrivesc perfect (foarte frumoasă scena de întâlnire+sex, atipică, cu ruperi amuzante de ritm, cu replici ilare, cu mărturisiri sincere, fără măşti – sociale sau nu).

Steve Carell, cu nasul său înfipt ca un topor pe faţă, predestinat comediilor, aici pentru prima dată şi în postură de producător, dă lovitura. Comedia aceasta e făcută să placă ambelor sexe, de toate vârstele, căci fiecare va găsi

Port.hu image

ceva pentru sine. De râs şi de învăţat. Însă de departe, marele atu al filmului este Ryan Gosling. Noua vedetă a Tânărului Hollywood, cunoscut din filme romantice ca “The Notebook” şi nominalizatul la Oscar “My Blue Valentine” îşi face debutul în comedie şi se achită onorabil. În această săptămână intră concomitent două premiere cu el (neapărat de văzut în “Cursa”), două filme din genuri diferite. Actorul, cu trup perfect (aşa cum veţi vedea şi aici, “Parcă e Photoshop” cum i se spune când îşi dă cămaşa jos sau din scenele nud – foarte comice!) arată că are şi tehnică. Serios sau râzând, interiorizat, stând în poză sau turuind replici acide, place.
Filmul are momente foarte reuşite, dar şi unele cheesy. Dar chiar şi aşa, vorbind despre statornicie în cuplu, fără sex la întâmplare, despre a doua şansă şi suflete-pereche, merită văzut. Bifând multe probleme de cuplu, vesel şi pozitiv, simplu, pe înţelesul tuturor, filmul ştie cum să te convingă să nu renunţi la visele tale.

De ce să vezi filmul?

– dacă îţi plac comediile romantice

– dacă mai crezi în happy-end-uri

– dacă eşti fan Ryan Gosling

De ce să nu vezi?

– dacă te-ai săturat de poveşti moralizatoare când copiii mici îşi sfătuiesc părinţii

– dacă nu îţi plac discursurile în public

– dacă nu te conving actorii din distribuţie

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: