O echipă de aur – The Avengers

Ultimii ani au pregătit perfect calea acestui film. Am avut multe pelicule despre eroi Marvel. “Omul de oţel”, în care apăreau Nick Fury (Samuel L. Jackson), Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) şi, desigur, Ironman însuşi, Tony Stark (Robert Downey Jr. revigorând-şi cariera). Au urmat minunaţi “Captain America” (Chris Evans) şi “Thor” (Chris Hemsworth). Cât despre Hulk, bestia uriaşă verde, am prins deja versiunea din 2003 cu Eric Bana şi pe cea din 2008 cu Edward Norton. Acum, el este Mark Ruffalo matur şi sobru. Toţi împreună, au parte de o poveste reuşită, cu tot ce au avut mai bun filmele anterioare, dar şi cu multe altele în plus.

Port.hu image

Regizorul Joss Whedon a creat ceea ce mulţi credeau că e imposibil, o continuare la “Alien”, după ce Ripley a murit, fără să fie ridicolă. Ba, cea mai senzuală, mai ciudată parte din serie. Dacă la asta adăugăm că a fost scenarist la ingeniosul desen SF “Titan A. E.”, atunci ştiţi că ceea ce vă va arăta acum pe ecran va întrece orice realizat anterior cu supereroi.

Filmul este rotund, începe ca în LOTR, virând apoi spre prezentarea cuminte a eroilor, pe rând, pe măsură ce intră fiecare în poveste. Şi “Răzbunătorii” nu pregetă să-şi etaleze exploziile, urmăririle, efecte vizuale, în detalii năucitoare. 3D-ul funcţionează din plin, aşa că tensiunea e îmbogăţită.

Ce are – mare plus! – filmul acesta care îi adună pe toţi aceşti eroi cu talente speciale în acelaşi cadru este umorul. Mult, des, neaşteptat, replici strălucitoare printre bătăi şi distrugeri (Stark către Captain America “Ce faci? Pilates?”). Fiecare erou are parte de calupul său de umor, de replici tari, dar şi de – foarte bine – mici mărturisiri-monoloage lirice.

Stark are costum sofisticat şi ultraperformant (o frumuseţe de scenă dezbrăcarea lui automată sau îmbrăcarea lui în zbor), are bani, un sediu unde se va da lupta finală, dar şi o secretară-iubită, Pepper cea frumuşică (Paltrow seamănă mai mult ca oricând cu mama ei). Aşa că există destule scene sexy, mult mai senzuale, cu încărcătură erotică clară, mai mult decât în celelalte lungmetraje, detalii care dau bine la orice gen de public.

Ce are filmul de faţă reuşit este şi faptul că patriotismul strident din celelalte este diminuat, nu ignorat, însă surdina face mult bine ochilor şi poveştii. Sigur că sunt mici găselniţe strict pentru publicul american, Loki care se duce în Germania şi Captain America reuşind să salveze situaţia, în costumul lui mulat şi în culorile steagului iubit. Dar toată lumea le acceptă acum ca făcând parte din poveste, fără recul.

De asemenea, reuşită cu adevărat este bucuria cu care se dezlănţuie regizorul în mii de detalii, dar care nu iau faţa

Port.hu image

filmului. Scenografia, armele, navele alien, toate foarte lucrate, nu te lasă să te agăţi de ele, să uiţi de poveste. Cadrul pulsează plin, dar ceea ce contează aici este acţiunea non-stop, sunt atent şi frumos coregrafiatele scene de luptă, portavionul cu cele patru motoare ieşite din ocean şi care înalţă nava la cer (una din scenele de mare forţă, de ţinut minte). Cum reuşeşte la timp să se îndepărteze de benzile desenate şi să-şi regăsească traseul, filonul filmic, cum curg efectele vizuale speciale. Filmările exterioare, cu Stark chinuindu-se să repună în funcţiune motorul distrus, într-un cadru larg, foarte impresionant cu atâta angrenaj metalic. Thor cel simţitor şi lăcrimos, dar mai ales căzând într-o capsulă în care e închis.

Chiar dacă, atunci când acţiunea se mută pe pământ şi oamenii ţipă şi fug, iar maşinile sar în aer, apar clişeele, arsenalul cu care vine “Răzbunătorii” e unul de calibru greu. Navele solzoase ale celor veniţi prin portalul din cer aduc cu cele din “Transformers”, însă aici planarea pe deasupra străzilor, cu zgârie-norii loviţi violent cu coada, cu atâtea răsturnări de situaţie, nu te lasă să te gândeşti prea mult la asta. Înlănţuirea acţiunilor e furibundă, acţiunea e gândită să nu te lase să clipeşti, să respiri. Eroii strânşi în stradă, în cerc, fiecare păzind spatele celuilalt reuşesc o scânteie electrică, deloc cheesy. Nu există umor involuntar, fac dealtfel destule glume între ei ca să mai fie loc şi pentru asta şi nu sunt timpi morţi. Apriga înfruntare a taberelor te ţine mereu atent, te bucură, simţi adrenalina. Filmul perfect pentru giganticele ecrane de la multiplex, de la IMAX.

Normal, apare şi un fel de PS numai bun pentru a ţine vie atenţia pentru următoarele continuări. Căci eroii abia şi-au făcut încălzirea. E loc pentru viitoare misiuni incredibile.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: