You Complete Me! – Men in Black III

Barry Sonnenfeld, acelaşi regizor din toată seria, şi scenaristul Etan Cohen, cel de la hilara comedie “Furtună tropicală”, (care aproape ne-a păcălit cu numele său, de am crezut că e unul din fraţii Coen), încheagă o echipă armonioasă, perfectă, într-o maşinărie care merge brici. Rezultatul este un deliciu de film comercial, cel mai bun din toată seria.

Port.hu imageMIB III aduce cu el tot felul de găselniţe, ca într-un cort cu bunătăţi în vacanţă.

Este în primul rând personajul negativ, nemessis-ul, Boris Animalul, adică Jermaine Clement cu vocea-i de bas tunătoare, în cel mai năucitor, efervescent şi puternic rol al carierei (de până acum). Personajul său, un extraterestru mutilat şi violent (foarte tare reinterpretarea replicii din “Jerry Maguire” – You Complete Me!), cu aspect barbar, este cheia întregului film. El porneşte să-l distrugă pe eficientul agent K şi aici în prezent şi iar în trecut, când i s-a distrus mâna. Cum veţi vedea, forţa şi agresivitatea, ca şi aspectul întrec alţi duşmani din trecut, inclusiv pe tentaculara, senzuala Serleena din 2. Aşadar bifat punct de rezistenţă.

Pentru că ştim din serie de echipa imbatabilă, nu se putea ca partenerul lui K să nu facă nimic. J (Will Smith) porneşte în trecut, în 1969. Căderea (căci numai aşa se poate întoarce), puternică în 3D, plastică, amuzantă, e antologică. Şi aceasta de aici poate sta de acum înainte lângă cele mai bune realizate, de la cea din “Viaţă particulară” cu Bardot, la “Alien” cu Sigourney Weaver.

Şi filmul, ca şi acţiunea se mută în trecut, iar gagurile încep. Plus nostime mici reverenţe patriotice, dar cu farmecul ironic din “Forrest Gump”.

III este primul din serie în 3D, iar aşteptarea i-a priit. Procedeul, accentuat, agresiv, este minunat, din plin. Sunt mulţi extratereştri, o plăcută risipă de ingenioase forme şi calibre, folosite arme cu lasere care iau ochii nu numai celor mici. Şi sunt prim-planuri cu Will Smith, la care izbucneşti deseori în râs.

Apoi baza agenţiei secrete, cu o arhitectură minimalistă, aspect industrial, de un alb lăptos, cu tehnologie sofisticată, este adusă la zi. Aici ne întâlnim cu Emma Thompson, foarte plăcută în cadru.

Sigur că filmul are ritm, suspans, umor, super, superefecte. În trecutul poveştii există un extraterestru de treabă (adorabil şi personajul, şi actorul Michael Stuhbarg cu aerul lui inocent). El aduce filmului o parte de candoare şi frumuseţe, care nu existau în celelalte.Port.hu image

Însă nu mimica amuzantă a lui Will Smith, nici picioarele lui interminabile, nici cursa contracronometru sau neaşteptat de lirica rezolvare din final nu întrec prezenţa lui Josh Brolin. Actorul, machiat ca să semene cât mai mult (oricum aduce cu) Tommy Lee Jones, sobru şi bine în prim-planuri, tot urcă trepte de la “Omul invizibil” încoace. De câţiva ani are noroc de partituri din genuri diverse şi el este convingător în toate. Şi la Woody Allen, şi aici, ca agent ursuz.

Nu ocoliţi acest film! Este o încântare de la început până la sfârşit. Nu contează ce vârstă aveţi. Bucuraţi-vă!

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: