Simte ritmul în inima ta – Street Dance 2

Recunosc, respect, admir şi aplaud orice tânăr care îşi canalizează energia şi furia, se disciplinează şi doreşte să se autoperfecţioneze în dans, căutând mereu mişcări noi, ducându-şi corpul dincolo de limitele lui obişnuite. Street dance-ul, ca artă, mi se pare nu numai frumos, ci şi necesar. Nu încetez să repet, iară şi iară, la fiecare film din această serie, ca şi la “Step Up”, cât îmi doresc să existe săli şi la noi, în fiecare cartier, ca să-i provoace pe cei din blocurile muncitoreşti să obţină mai mult de la viaţă.

Port.hu imageContinuarea aceasta soseşte cu aceeaşi echipă. Regizorii Max Giwa şi Dania Pasquini, scenarista Jane English, operatorul Sam McCurdy, monteurul Tim Murrell. Aşa că nu sunt mari schimbări de stil, de ritm, de situaţii faţă de prima parte, filmul din 2010, tot în 3D.

Marea găselniţă în 1 era încercarea de a mixa dansul străzii cu baletul (mai ţineţi minte numărul final pe “Romeo şi Julieta” a lui Prokofiev?), aici fiind o juxtapunere mai energică, mult mai senzuală, între cel atletic, mai agresiv şi cel de contact, de toridă apropiere al salsei. Şi, după cum veţi descoperi, amestecul este unul reuşit, mult mai convingător decât la prima parte.

Exact ca acolo, avem o sală de antrenament (foarte frumos şi plastic pusă în valoare de fereastra uriaşă tip rozetă), unde echipele se rodează şi oameni încep să se accepte, cu acele deja binecunoscutele tabere faţă în faţă, fiecare demonstrându-şi şi etalând mişcările cele mai spectaculoase. Plus o finală (cu mai puţine, totuşi, uniforme în 2), în care există crema cremelor, un număr extraordinar şi electric.

1 avea loc în Londra şi oraşul era prezentat în cadre largi, cu dragoste, care aducea filmului aer suficient pentru un film de interior. 2 îşi poartă eroii prin Europa (aşa cum e trendul la continuările din ultimul timp), aşadar avem cadre turistice, frumoase cu Praga, Roma, Lyon, Paris şi scene minuscule în care eroii se adună în echipă, cu prezentarea fiecăruia, exact ca la începutul primei părţi.

Acum povestea este spartă când şi când de vocea din off a lui Ash, protagonistul, care concluzionează şi duce acţiunea mai departe, procedeu narativ bun, chiar dacă nu foarte necesar aici.

Foarte bine montat şi filmat, cu o poveste – normal – de dragoste, de data aceasta inversată (el e dansator de breakdance, ea e cea stilată, de salsa), plus un moment de derută, clişeul dinspre final, la fel de expediat ca şi în “Step Up”, filmul de genul acesta se sprijină în totalitate pe numele coregrafice, muzicale. Şi sunt destule, cu multe mişcări noi, uimitoare, bucurând pe toţi spectatorii, indiferent de vârstă, chiar dacă mi s-a părut că sunt mai puţine în această continuare.Port.hu image

Apariţia ei, Eva (Sofia Boutella intră astfel cu frumuseţea-i latină, brună, în filmele de limbă engleză cu dreptul), în ring de box, legată de corzi, cu un solo efervescent, este apetisantă. Păcat că nu au folosit accesoriul în duetele următoare. Există o bătaie cu perne, cu dans şi efect 3D, în ralenti, cadre plastice, dar de umplutură. Ca şi tangoul între cei doi, pentru picul de senzualitate şi strict pentru arhitectura poveştii de dragoste.

El, Ash, adică Falk Hentschel, masiv, cu braţe de halterofil, este convingător în energicele, epuizantele numere de dans, dar mai puţin în prim plan. Şi el face trecerea de la tv la lungmetraj cu succes.

Buni şi Bam Bam cea tatuată (Elisabetta Di Carlo), Yo Yo (Delphine Nguyen, dansatoare cu ştate vechi, de la 8 ani) şi Skorpion (Brice Larrien uimitor cu mişcările lui aproape de contorsionist), plus cei doi asiatici cu numere robot.

Tom Conti este seniorul filmului (îl ştim încă de la filmul lui Sir Ridley Scott, “Dueliştii”), aşa cum Charlotte Rampling era în 1.

Coloana sonoră, mult mai atractivă aici, se anunţă un soundtrack de succes.

Staţi până la final, căci pe genericul de încheiere sunt mici plăcute numere ale fiecăruia.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: