E nevoie de un “zing” între doi oameni – Hotel Transilvania

Trendul în ultimul timp este o animaţie în 3D. E mai populară, atractivă pentru mulţi, solicitantă şi mult mai spectaculoasă vizual. Aşa că Studioul Sony Animation, care a realizat deja câteva animaţii 3D reuşite, nu putea să renunţe la reţetă. Iar pariul de a realiza o poveste veche în haine noi este în mod cert unul câştigat.

Port.hu image

Acest film de debut în lungmetraj, de debut pe marele ecran, primul pe care regizorul îl realizează în 3D şi folosind animaţie CG este special conceput pentru tineri, noi generaţii care să se bucure de povestea lui Dracula, dar de data aceasta fără urmă de spaimă. Animaţia de comedie pentru toată familia este originală ca abordare şi foarte bine realizată din punct de vedere tehnic şi plastic.

Animator de excepţie, dar şi tată pentru trei copii adorabili, regizorul Genndy Tartakovsky, creatorul la tv al lui Samurai Jack, al lui Dexter şi Dee Dee, al fetiţelor Powerpuff şi al personajelor din Războiul Clonelor, a avut de unde să se inspire. A primit de la început cu bucurie provocarea de a arăta o parte neştiută a celebrului personaj din horror-uri clasice, de la Nosferatu la cele cu Bela Lugosi. Pentru prima oară, vampirul Dracula nu mai e singur. A fost însurat şi fericit, iar acum este tată ultra grijuliu pentru fetiţa lui. Şi, chiar dacă începe ca orice horror cu Dracula, cu silueta cocârjată şi cu gheare văzute ca umbră prelingându-se pe perete, chiar din secunda doi tonul se schimbă, iar râsetele încep (şi nu se mai termină până la final). Sunt scene în film între Dracula şi fiica lui încă mică sau copiii Vârcolacului, cu gesturi şi detalii pe care numai un familist şi un ochi foarte atent le poate reda cu atâta veridicitate. Un cadou perfect pentru copiii lui, dar şi pentru noi toţi, iubitorii de desene animate.

Liniile ascuţite, care apar atât de des şi tipic la desenele regizorului le regăsim şi aici în fizionomia contelui şi ţinuta lui filiformă, botul Vârcolacului, fetiţa Mavis (ce scenă grozavă când ea este preschimbată în liliac mic cu urechi ascuţite, dar cu bărbia tremurătoare şi ochi rotunzi, o scenă lirică şi foarte comică în acelaşi timp, soră bună cu cea cu ochii mari ai Motanului Încălţat din Shrek!). Povestea arhicunoscută a monstrului de la Bram Stoker se înmoaie comic la Tartakovsky, cu detalii casnice, de familie plecată în vacanţă, la băi. Apar detalii neştiute şi ironice la Dracula, la Mumia, la Frankestein sau Omul Invizibil.

Camera e foarte mobilă, cu multe mişcări de aparat, iar cadrul e plin, plin de detalii (de exemplu, uşile camerelor au capete mici care vorbesc cu accent sudist afro-american, foarte nostime comentarii şi voci).

O distribuţie reuşită, voci perfecte pentru gen, cu intonaţii şi tonalităţi diferite, comice. Dracula are vocea lui Adam Sandler, care i-a găsit un accent care sună bine, mai şi cântă spre hazul spectatorilor. Fran Drescher din “The Nanny”, cu vocea-i spartă, lansează replici amuzante legate tocmai de voce. Filmul rulează în două variante, una fiind dublată în română de actori talentaţi. Nu am văzut varianta aceasta, chiar dacă ar fi fost interesant şi patriotic, am mers la cea originală, pentru că montajul de sunete contează enorm. Oricum, cei care au optat pentru versiunea cu voci în română s-au declarat încântaţi, aşa că, la orice variantă aţi nimeri, nu pierdeţi.

Jonathan, tânărul care nimereşte în castelul secret, cu alura sa de student american globe-trotter, are mult din naivitatea şi entuziasmul lui Alfred jucat de Polanski în Balul Vampirilor, venit şi el la castel. Acest oaspete nou se bucură de aventura vieţii.

Filmul este dinamic, plin de gaguri, de replici ca de sitcom, de momente vesele echilibrat alternate cu cele lirice. Este gândit îndelung ca să nu sperie pe nici cel mai mic copil, chiar dacă e vorba de monştri cu forme ciudate. Surprize sunt destule, există suspans şi tensiune, urmăriri prin castel, numere muzicale, umor din plin. Inclusiv un mic film în film cu cartoane decupate, un flashback din tinereţea lui Dracula foarte interesant. Sigur, se poate să fie şi unii care să nu poată intra în convenţia comediei, în care totul e permis şi să nu înghită faptul că acum Dracula cântă rap.

Port.hu image

Însă gazda zburând pe coridoare, copiii Vârcolacului, în mod particular fetiţa acestuia, scena de la saună cu Frankestein cu bustul gol şi cu burtă, Mozart şi Beethoven zombi, plus o scenă foarte reuşită, coregrafică, pe muzică, cu cei doi noi prieteni aşezaţi pe mese în aer, la fel de plastică ca şi covorul lui Aladin la Disney, formaţia de muzică, o bătrână la bingo – scenă plină de haz -, răsăritul pe acoperiş (văzut prin ochii mari ai lui Mavis) – ce frumos moment liric! – toate, şi încă multe altele vă vor binedispune, vă vor face să râdeţi mult, vă vor emoţiona. Tânărul Jonathan preia conducerea petrecerii, debordând de energie, iar scenele acestea, în vârtejul lor de glumiţe de colegiu, te fac să urmăreşti cu plăcere totul.

Finalul, absolut minunat, amuzant şi emoţionant deopotrivă, încheie un film reuşit. Fără să fie tezist, această poveste cu vampiri ştie cu uşurinţă să vorbească tuturor vârstelor despre diferenţe şi acceptarea celui de lângă tine, aşa cum este el. Mai ales fizic. O morală perfectă pentru vremurile pe care le trăim. Mai ales că este livrată cu umor tandru, cu atât mai adorabilă. Plus îndemnul de a-ţi urma inima şi visele. Poate, cine ştie, urmează şi o continuare. Ar fi nostim. Dar, ar fi interesant ca de data asta să fie în 2D. Genericul de final este în acest fel, cu persoanjele filmului desenate în stilul lui Tartakovsky.

O să vedeţi, “Hotel Transilvania” este un loc neapărat de vizitat.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: