Meet the Griffins – The Big Wedding

Filmul aceasta nou al regizorului Justin Zackham, la fel de plat ca anteriorul său “hit”, “Ultimele dorinţe”, dar ceva mai emoţionant, nu este atât de amuzant pe cât ţi-ai dori, dar nici chiar aşa de prost cum te aştepţi să fie.

Port.hu imageAtât Robert De Niro (în “Un socru de coşmar”), cât şi Diane Keaton (v. “Aşa vreau eu!”) au jucat în filme încununate de nunta fiicei. Ba, dacă ne uităm bine, aproape toţi actorii din distribuţie au trecut la un moment dat prin cadrul unui basm modern cu nuntă şi sărut final. Aşadar frumoşi toţi, experimentaţi şi rodaţi şi în genul comic-romantic.

Ca orice film cu genul acesta de sărbătorire din ultimii ani, pelicula lui Zackham este impecabilă din punct de vedere vizual. Nu există cadru în care scenografia şi costumele să aibă greşeli, stridenţe, detalii comice contrastante. Totul peste middle class, rafinament, bun gust, ton pe ton. Scene multe, scurte, dar destul de largi încât ochiul să se umple de bunăstarea cadrului, alcătuiesc o înlănţuire plăcută. Cadrele fixe şi fără multe mişcări de aparat aduc ritmul lent, aproape teatral al unei drame de familie. Ca în comediile sofisticate, pline cu personaje secundare sentimentale, uşor gaga, de treabă dar cu probleme personale emoţionante, şi aici cadrul e mereu plin de membrii unei familii (aparent) disfuncţionale.

Două foarte bune prietene care şi-au pasat iubitul/ soţul de la una la alta cu naturaleţe şi înţelegere, o fiică care leşină numai când se uită la noi-născuţi, fiul, medic de aproape 30 de ani, care e încă virgin, soacra latino foarte credincioasă, plus (probabil irlandez, ca să se respecte şi aici clişeul) beţiv. Un buchet aşadar de tipologii, de situaţii şi de răsturnări care să aducă des râsul. Acesta există, sigur, însă nu în dozele dorite. Clişeele sunt în mare parte ocolite, iar situaţiile de viaţă destul de originale ca să placă. Iar când vine partea scenelor lirice, emoţionantele, sincerele discuţii tată-fiică sau soţ-soţie, scenariul funcţionează brici. Scenele pline de replici comice seamănă cu nişte scheciuri, nu te ia nimic pe nepregătite, nici nu te sufoci de râs. Este o comedie burgheză, cu bune sentimente şi decenţă, chiar când lucrurile o iau razna. Diferenţele culturale între americani şi spanioli există, dar şi acestea sunt tratate fără accente jignitoare.

Port.hu imageCe aduce filmul, în afară de bunadispoziţie ca în faţa unui spectacol de diapozitive reuşite d.p.d.v. plastic? În primul rând un grup de actori seniori unul şi unul, cei care se bucură că joacă împreună, că împart cu generozitate acelaşi cadru. Robert De Niro pare în ultimul timp că îşi doreşte să bifeze la rând toate marile actriţe senioare şi veterane şi să ne ofere scene în tandem tandre, de neuitat. Replicile lui – cele mai reuşite din film. Aici, cu Diane Keaton parcă fără vârstă şi cu Susan Sarandon plină de graţie, plus un foarte potolit Robin Williams, niciunul cabotin de data aceasta, ci foarte bine temperaţi, o plăcere de urmărit. Naturaleţe, şarm, mici lecţii de actorie de la artişti valoroşi. În plus, domnul De Niro ne oferă câteva cadre sexy, la bustul gol, picul de nuditate care de data aceasta merge bine (şi ne lasă să observăm cât de în formă e).

Însă, dacă vorbim de nuditate, o aplaudăm pe tânăra şi frumoasa Ana Ayora, care ne arată clar că are tot ce îi trebuie pentru roluri de viitor.

Nu e un film mare, va deveni însă clasic în timp, pentru distribuţia adunată.

Un film despre familie şi micile-marile secrete care ies mereu la iveală în momentele cele mai nepotrivite. Plus o găselniţă originală şi ecologică despre o ghindă plantată la începutul relaţiei de cuplu, care devine stejarul familiei. Frumos.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: