Număr până la trei… – The Heat

Iată un film care încă din trailer nu te minte. Ce vezi, aia primeşti. Şi, pentru că regizorul este Paul Feig, realizatorul comediei apreciate de toată lumea, “Domnişoare de onoare”, ştii că şi acum vei asista amuzat la scene neruşinate, slobode la gură, personaje feminine puternice, aşa cum nu prea poposesc ele pe marele ecran.

Port.hu imageAvem iar tandem generos, savuros şi ireverenţios în persoanele celor două protagoniste. Sarah, agent FBI arogant, împăiat în taiorul de birou – Sandra Bullock revenită cu bine în film, nostimă când e serioasă, ca şi atunci când se face de râs şi Shannon – iar Melissa McCarthy, ca şi în filmul anterior al regizorului, în scene aproape scabroase, dar de un haz nebun. Aici ea este în largul ei, mai puţin dulce decât personajul din ultimul său film, cleptomana din „Hoaţa de identitate” care te vrăjea cu gropiţele din obraz. Poliţistă de stradă acum, înjurând birjăreşte şi rezolvând cazurile în ritm hip hop, neglijentă şi isteaţă, spaima secţiei sale, o partitură de vis pentru orice actriţă care visează un rol principal comic, de compoziţie, în care poţi să faci ce vrei.

Şi cele două, atât de diferite, forţate să lucreze în tandem aidoma echipelor de bărbaţi din filmele poliţiste ale deceniilor trecute, pornesc în misiunea cu arme dar şi în cea de descoperire de sine. Bineînţeles, întâi printr-un carusel de situaţii exagerate ca în comedie, dure şi “bărbate”. Cele două nu sunt două femei venite din iad, doar profesioniste care trebuie să se descurce într-o lume a bărbaţilor. Cu metodele proprii.

Tocmai de aceea, comedia aceasta feministă reuşeşte să meargă la sufletul tuturor şi să facă pe toată lumea să râdă deseori în hohote. Diferenţele dintre aparenţă şi esenţă, tonul alert, replicile atât de spumoase, în ciuda seriozităţii subiectului, dau filmului veridicitate, ritm chiar şi atunci când scenariul are pagini goale, căldură umană în scenele dramatice, de viaţă personală.

Port.hu imageÎncă de la începutul cu generic ca în deceniul 7, gen “Shaft” sau “Străzile din San Francisco”, muzica te prinde şi intri în convenţia aceasta parodică după modelul partenerilor poliţişti bărbaţi. De multe ori pe parcurs, muzica ridică la fileu mingea unei poveşti spusă în linii simple.

Cu toate că este un pic lungit (dar nu se simte în scaun şi nici nu deranjează), filmul are câteva bune, sănătoase scene de forţă, teribil de amuzante, originale, bine jucate şi montate. O urmărire a unui interlop în care se aruncă un pepene, cele două pălmuindu-se când se înâlnesc prima dată, scena de la bar, din baie – ea în sine o scenetă ilară -, în general toate scenele cu ele împreună în cadru, vorbăreţe, certăreţe, dar acţionând la fix când ameninţă cu pistolul. Filmul le lasă să strălucească şi le vezi doar pe ele, pe deasupra personajelor secundare mici din jur. Un pariu câştigat, pentru că tandemul lor are lipici şi funcţionează din plin, şi ca replică, în scenele de acţiune, de urmărire, şi în cele de mărturisiri.

Melissa McCarthy, cu fizicul său care iese din tiparele Hollywoodului (chiar dacă pe afiş a fost photoshopată la greu), aduce un personaj viu, realist, din stradă, pentru prima dată echivalentul unui poliţist sub acoperire bărbat, care vorbeşte şi se poartă ca atare. Desigur, ca să fie politically correct, democratic şi populist, i se acordă ca bonus un iubit care o place aşa cum este şi se ţine scai de ea, aşa cum băieţilor din “Marea mahmureală”, în ciuda tuturor scenelor homoerotice li se pregătea o nuntă în final. Actriţa este atât de puternică, cu carismă, încât poate să joace ca Tom Hanks, singură. Însă până la un asemenea moment, urmăriţi-o aici în acest rol de poliţistă dură cu inimă de aur. Pentru că merită.

 

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: