Nu contează de unde vii – The Smurfs 2

Acum doi ani, în 2011, regizorul Raja Gosnell a vrut să vadă dacă merge la public un film cu efecte digitale despre micile fiinţe albastre, atât de îndrăgite de toţi, din desenele imaginate de Peyo. Iar încercarea sa a avut succes.

Port.hu imageSă ne aducem aminte de prima parte şi cât au avut de muncă realizatorii. 1014 efecte vizuale, 358.000 de ore pentru a realiza animaţiile cu ştrumfi. Într-un corp de pitic albastru există 115 componente, în satul lor 446 de ciuperci şi 77 de case în formă de ciupercă. 1.557 secvenţe 3D stereo. Şi asta a fost la filmul de acum 2 ani!!!

În continuarea de faţă apar în plus personaje noi, creaturi care nu sunt albastre, cu nasuri pistruiate, cu ochi şi mai strălucitori şi irişi frumoşi, cu căciulile şi părul ori barba şi mai atent realizate, realiste, mişcându-se în vânt, textura trupurilor albastre şi a hainelor mai expresivă, mai accentuată, uşor scămoşată. Plus, desigur, jeturi grandioase ale baghetelor fermecate care se transformă în magice focuri albastre de artificii. Şi, să nu uităm, deloc în ultimul rând, aşa cum în prima parte aveam oraşul New York, aici este Parisul desfăşurat turistic, aerian, pe jos, pe zi sau în noapte, cu reperele sale – Turnul Eiffel, Notre-Dame, Sacre Coeur, Opera interior şi exterior, Versailles. Aşadar muncă titanică pentru un film nu numai pentru grupe foarte mici de vârstă.

În partea a doua nu se mai pune accentul pe ştrumfi, pe satul lor sau activităţile lor casnice, ci pe vrăjitorul Gargamel. Actorul Hank Azaria împarte iar cadrul cu creaturi digitale, e mai dinţos ca oricând şi mult mai hotărât să distrugă lumea. Iar motanul lui portocalos şi răutăcios, Azrael, aici are “replici” şi grimase umanizate, o bilă albă pentru hazul spectatorilor.

O misiune da salvare şi o reuniune de familie, două lumi diferite care-şi unesc forţele pentru victoria Binelui. O morală pentru toţi, mari şi mici.

Port.hu imageApare în 2 un tată vitreg (Brendan Gleeson în neaşteptat rol comic-tandru) care, o dată transformat în raţă primeşte râsetele şi aplauzele tuturor.

3D-ul este parcă şi mai reuşit ca în prima parte, cu câteva scene încântătoare, mai ales începutul ingenios cu povestea ştrumfilor ca o carte cu desene în relief, care ne aminteşte ce a fost înainte sau roata mare prin oraş sau magazinul de dulciuri în care oricine ar vrea să intre.

Din păcate, ca şi primul, filmul pe ansamblu nu stă prea bine la scenariu, umorul e mereu cu surdină şi mai presărat, glumiţele uşurele, cât să te facă să surâzi.

Însă continuarea aduce povestea la zi, în multe cadre figurând tablete, facebook, youtube. Înaltă tehnologie peste tot care va să zică.

Şi, în plus faţă de prima parte, concluzia nu numai că familia şi prietenii contează, ci şi că un tată nu e cine te-a făcut. Importanţi sunt părinţii care te cresc, care te îndrumă. Aşa plată cum e povestea, mai energică şi mai alertă la final, morala ajunge la inimile tuturor. O bucurie şi o lecţie de viaţă.

P.S.
Nu uitaţi, filmul există în două variante – cea cu subtitrare şi aceea dublată în română. În funcţie de ce vă doriţi şi cât de mici sunt copiii doritori, puteţi să alegeţi.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: