Îngerul păzitor – Roxanne

518117_1Vali Hotea face parte din prima generaţie de regizori de după revoluţie. A realizat, ca toţi ceilalţi, scurtmetraje, reclame şi a lucrat mult în televiziune. Iată-l acum, în sfârşit, cu atât de mare întârziere, la debut în lungmetraj.

El face echipă bună cu Ileana Muntean – nu e de mirare, ca între prieteni -, iar povestea lor curge fără poticneli. O poveste mică, simplă, des întâlnită, cu multe detalii care să atingă pe toată lumea.

Filmul său intră între cele din Noul Val, are tot reţetarul de acolo – cadre fixe, unghi frontal, lipsa muzicii, ceva înjurături şi limbaj relaxat “de stradă”, revizitarea trecutului comunist. Şi, încă, în plus, sclipiri frumoase de uman şi rezolvări mai puţin distante decât la altele, fără umor.

Începe cu celebra melodie care dă şi titlul, cântată de Police şi se încheie rotund, cu cea interpretată 20 de ani mai târziu de Sting, cu orchestra simfonică din Londra. Şi între acestea două – o poveste “felie de viaţă” cu un arc de exact 20 de ani.

Ca şi colegii săi, regizorul a optat pentru actori cu priză sigură, seniorul Valeria Seciu iar pe ecran după “Sunt o babă comunistă”, Şerban Pavlu – într-un avânt şi vârf de carieră – credibil şi ataşant, Diana Dumbravă pe care o aşteptam cu toţii de la “Maria” să ne bucure iar cu frumoasa ei prezenţă. Unul din atu-urile filmului este tânărul actor Anghel Damian, cel pe care îl iubeşte camera, în jurul căruia se montează povestea. Alura sa, naturaleţea îl recomandă pentru interesante roluri viitoare.518118_1

Ca la Kundera, totul începe cu o glumă nevinovată, un tânăr care trimite o dedicaţie cu melodia la Radio Europa Liberă. Şi, ce era la ceh “Trăiască Troţski!” este aici această scrisoare care duce la represalii. Va afla personajul mult timp după că nu numai el a fost anchetat atunci. Şi – iar asta umple filmul şi povestea, asta dă profunzime şi căldură -, în plus, cercetându-şi dosarul de securitate, află că e tată.

Filmată clasic, pe peliculă, de prieteni, între prieteni (vezi şi prezenţa lui Mihai Călin în cadru), cu o mică întâmplare decupată din viaţă şi cu un personaj cu inimă bună, chitit să afle mai multe de băiatul lui de 20 de ani neştiut, povestea lui Vali Hotea lasă în urmă, în plan secundar dosarul de securitate şi se focalizează pe relaţiile dintre oameni, mult mai interesante, mai importante. Mama copilului, fosta iubită, este acum soţia celui mai bun prieten, bogatul doctor jucat de Mihai Călin. Şi e interesant de urmărit cum protagonistul, într-o peregrinare parcă fără rost de la o casă la alta, de la un prieten la altul, de la casa mamei amnezice acasă, la iubită, caută adevărul. Care a devenit o necesitate. Secvenţele se compun din aceste tăceri ale lui sau timidele jumătăţi de întrebare nedusă până la capăt. Donând fiecaăruia de lângă câte ceva din sine, din înţelegerea şi dragostea lui.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: