Semizebra – Khumba

515472_1Anthony Silverton, unul din scenariştii de la “Aventuri în Zambezia”, îşi încearcă puterile în regie. Singur la cârmă, el reuşeşte să ducă la capăt un film de animaţie pentru toate vârstele.

Sigur, având “Madagascar” bine înşurubat în minte, e greu de acceptat ceva peste el. Pesonajele amuzante şi ataşante de acolo sunt greu de depăşit. Filmul de faţă, iar o peliculă cu foarte mulţi scenarişti, aduce în prim plan şi el o poveste africană, mai realistă însă, cu animalele, muzica şi problemele continentului – seceta, braconajul.

Animaţia te prinde încă de la început cu ritmul muzicii reuşit şi, în ciuda câtorva momente mai statice, cu scenele dramatice, tensionate din a doua jumătate.

Animalele par jucărioare pentru copii de luat din raft, însă, după cum veţi vedea pe genericul de final, au fost zeci de animatori care s-au chinuit pentru această drăgălăşenie imediată, cu chipurile toate diferite, indiferent că sunt zebre sau antilope gnu, cu boturile lor de rumegătoare, cu blana diferitelor rase, cu fundalurile reproduse maniacal, realist, fotografic.

Deşertul african se desfăşoară sub copitele tinere ale zebrei în căutarea dungilor lipsă şi a ochilor spectatorului în sala cu 3D. Cadrul e plin de detalii, de la scenele pietroase, la platouri cu cactuşi şi flori, ori cele cu stânci sau apă năvălind în cascadă.

Nu este “Regele Leu” de la Disney, dar are emoţie şi e foarte bine îngrijit vizual. Şi, în mod plăcut, pe coloana sonoră cântece sud-africane, în dialect, tânguitoare.515470_1

Varianta văzută de mine a fost cea dublată în limba română, iar actorii au făcut treabă bună. Una din marile găselniţe la care râde în hohote sala, cu mari şi mici, este folosirea accentului moldovenesc pentru un grup de antilope. Însă, chiar şi aşa, râzând cu poftă, rămâne ascuns undeva regretul ratării întâlnirii cu actorii mari care au pus voci în original.

3D-ul este frumos şi se activează mai ales când tigrul Phango adulmecă urmele, iar acestea se materializezaă în dâre fosforescente.

Film despre integrare, despre găsirea propriului drum cu curaj, animaţia de faţă, chiar dacă nu este una nemaipomenită, place tuturor. Cu personaje comice în grup, cu animale mici care umplu cadrul, scene emoţionante despre prietenie, filmul este gândit ca lecţie de viaţă chiar pentru toate vârstele. Scenele de zi sau poeticele scene de noapte, cu cerul larg, spuzit de stele, toate se urmăresc cu plăcere, fără plictiseală.

Temperat educativ, fără degete în ochi sau stridenţe, animaţia curge către înfruntarea finală. Cel diferit vrea să fie normal, iar cel normal doreşte mereu aventuri aiurea. Şi cele două feluri de dorinţe se împletesc în film, ca şi în viaţă.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: